Ritarinkukka (Hippeastrum)

Ritarinkukka (Hippeastrum)

torstai 9. kesäkuuta 2016

Kasviesittely (Pasuunat/Pasuunakukat)

Tällä kertaa kasvina olisi Pasuunakukka/Pasuunakukat (Brugmansia). Pasuunat ovat monivuotisia, rehevä ja voimakaskasvuisia kasveja. Osa melkein pieniä puita tai pensaita. Ne kuuluvat Koisokasvien heimoon, eli ovat samaa heimoa kuin tutut hyötykasvit tomaatti, peruna ja munakoiso esimerkiksi. Koisokasvien heimo on iso ja se sisältää paljon tuttuja kasveja puutarhurille, koristekasveista esim. petuniat ja lyhtykoisot. Pasuunoiden sukuun kuuluu n. 7 lajia. Monissa lähteissä lajit mainitaan kohtuu pitkäikäisiksi. Pasuunat ovat kotoisin Etelä-Amerikasta.

Itse oman pasuunakukkani sain pistokkaana viime kesänä. Istutin sen aika myöhään kesällä ja se ei ehtinyt paljon kasvaa loppukesän aikana. Talveksi minulla ei pienten remonttihommien puolesta ollut suositeltua talvetuspaikkaa viileämmässä. Muutamista paikoista olen löytänyt suositelluksi lämpötilaksi +5-7 C. Myös +10 C on mainittu. Oma kasvini jäi ikkunalle ja se tiputti suurimman osan lehdistään ja jäi melkein pelkäksi oksaksi ruukkuunsa. Kevään tullen alkoi yllättäen uutta kasvua ilmestyä ja valon lisäännyttyä kasvua on koko ajan tullut lisää. Tällä hetkellä kasvi on noin 1-1,2 m korkea ja siinä on paljon isoja lehtiä. Luulin talvella jo, että kasvi on mennyttä. Toivoa kuitenkin oli, kun runko pysyi kauniin vihreänä. Luultavasti kukinta voi häiriintyä liian lämpimän talvetuspaikan osalta. Lisävalo talvella olisi luultavasti pelastanut myös paljon. Ilman kukintaakin kasvi on kyllä todella upea ilmestys kookkaana ja rehevänä. Tuo todellista tropiikin tuntua.

Oman kasvini tarkaa lajia minulla ei ole tiedossa, mutta luulisin sen olevan enkelipasuuna, joka on (B.aureum) ja (B.versicolor) risteymä. Asia saattaa selvitä, kun tapaus suostuu kukkimaan. Olisi myös kiinnostavaa saada lajeja kasvatukseen, sillä minua on aina kiinnostaneet luonnonlajit ja eri kasvien alkuperä. Täytyy ahkerasti seurata puutarhojen pasuuna-valikoimaa, jos onnistuisi löytämään luonnonlajeja. Kiinnostavaa olisi myös kasvattaa kasvia viherhuoneessa oikeassa lämmössä ja olosuhteissa. Näistä kokeiluista sitten joskus myöhemmin lisää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti