Ritarinkukka (Hippeastrum)

Ritarinkukka (Hippeastrum)

sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Mielenkiintoisia henkilöitä Kasvitieteen ja Puutarhan alalta

Olen aina ollut luonnontieteiden ohella kiinnostunut myös historiasta ja suuri mielenkiinto on ollut tutkia luonnontieteen tekijöitä entisajoilta. Se on myös toiminut inspiraationa omissa opinnoissa. Kasvit kun ovat aina kiinnostaneet, niin paljon on tullut tutustuttua kasvitieteilijöihin ja puutarhureihin. Tässä tekstissä esittelisin kaksi kuuluisaa kasvitieteilijää ja puutarhuria. Eli Joseph Paxton ja Joseph Dalton Hooker.

Joseph Paxton loi merkittävän uran puutarhurina ja kasvitieteilijänä ja oli myös parlamentin jäsen. Hän syntyi 3. elokuuta Bedfordshiressä. Hän oli viljelijäperheestä kotoisin ja kotona hänen mielenkiintonsa kasveihin varmasti syntyi. Hän työskenteli useissa puutarhurin töissä ennen kuin Royal Horticultural Society palkkasi hänet. Hän vaikutti monet kyvyillään ja oli alallaan erittäin etevä. William Cavendish (Devonshiren 6. herttua) palkkasi hänet puutarhuriksi kartanoonsa Chatsworth houseen. Heistä tuli hyviä ystäviä ja molemmilla oli suuri kiinnostus kasveihin ja luontoon. He erikoistuivat orkideojen kasvatukseen ja herttuan kokoelma oli yksi komeimpia. Paxton oli myös arkkitehti ja suunnitteli kasvihuoneita Chatsworthiin. Joissa kasvoi monia trooppisia ja eksoottisia kasveja. Esim. Musa cavendishii ja Jättilumme.

Paxtonin maine suunnittelijana ja arkkitehtina myös kasvoi ja hän hoiti monia muita suunnittelutöitä ja puutarhurin töitä sen lisäksi, että oli pääpuutarhurina Chatsworth housessa. Hän suunnitteli puistoja esim. ja on suunnitellut Kristallipalatsin joka rakennettiin Lontoon maailmannäyttelyyn 1851. Siihen hän otti mallia samantyylisestä kasvihuoneesta, jonka oli suunnitellut Chatsworthiin. Paxton myös osallistui Kew Gardensin kehittämiseen.

Joseph Dalton Hooker (30.kesäkuuta 1817-10.joulukuuta 1911) oli Englantilainen kasvitieteilijä, tutkimusmatkailija ja luonnontieteilijä. Hookerin kiinnostus kasveihin alkoi nuorena, hän kävi isänsä kasvitieteen luennoilla jo hyvin nuorena. Hänen uransa muodostui useista tutkimusmatkoista, joilta löytyi paljon uusia kasvilajeja. Lisäksi hän toimi Kew Gardensin johtajana. Hän teki tutkimusmatkoja Himalajalle. Suurina kasvilöytöinä olivat erilaiset Rhododendronit, eli Alppiruusut, esim. Rhododendron dalhousiae ja Rhododendron edgeworthii. Hooker myös piti ahkerasti päiväkirjaa matkoilla ja monia havaintoja ja kokemuksia oli tarkkaan kirjattu.

Viimeiseltä matkalta palattuaan Hooker nimitettiin Kew Gardensin johtajaksi. Hooker kehitti kovasti Kew Gardensia ja on sanottu, että ilman hänen sukuaan Kew ei olisi sama mitä on nyt. Hänet nimittäin valittiin tähän työhän isänsä seuraajaksi ja hänen jälkeensä työtä jatkoi hänen vävynsä. Hooker oli myös Charles Darwinin ystävä ja tukija. Hän myös kannusti Darwinia julkaisemaan teoksensa Origin of species, eli Lajien synty.

Molemmat miehet ovat jättäneet suuren jäljen kasvitieteen ja puutarhatieteen historiaan. Suuri ihailun aihe on molempien miesten valtava intohimo ja rakkaus sitä kohtaan mitä tekee. Siitä on hyvä ottaa mallia,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti