Ritarinkukka (Hippeastrum)

Ritarinkukka (Hippeastrum)

lauantai 27. toukokuuta 2017

Kesän alku

Kesä on sitten vihdoin alkanut. Viimein ovat lämmöt päässeet tänne pohjolaan ja on todella saanut nauttia ulkoilmasta, Puutarhassa monet kasvit ovat jo nousseet ja puihin ja pensaisiin tulleet lehdet. Liljat (Lilium) ja pionit (Paeonia) ovat kovassa kasvussa ja vuorikaunokki (Centaurea montana) esimerkiksi on jo todella pitkällä, Kevätkaihonkukka (Omphalodes verna) kukkii jo kauniin sinisenä.


Kuvassa Kevätkaihonkukka kukkii komeasti ilta-auringossa. 



Viimein aloin myös kasvihuonetta viritellä kuntoon. Minulla oli kova visio kasvattaa suurin osa kesän syötävistä itse, mutta saa nähdä miten käy. Perunat kylvin juuri ja tomaatit istutin Kekkilän luonnonmukaisiin kasvualustoihin, mitkä ovat kooltaan juuri sopivia ja niitä saa kaksi hyvin vierekkäin. Niissä on valmiiksi ravinteet. Istutin kyllä neljä tainta samaan, joten voi olla, että on lannoitettava taimia lisää. Lajikkeina on muutama, pihvitomaattia ja keltaista tomaattia. Toivotaan hyvää satoa. Peruna-lajikkeina oli Annabelle, Mozart ja Timo.

Siirsin kasvihuoneeseen myös banaanin (Musa acuminata Dwarf Cavendish) eli kääpiöbanaanin, Lajike Dwarf Cavendish on pienikokoinen lajike, eikä ilmeisesti kasva 2-3 metriä suuremmaksi. Lajike on saanut nimensä William Cavendishin Devonshiren 6. herttuan mukaan. Hän ja hänen pääpuutarhurinsa Joseph Paxton kasvattivat sitä Chatsworth Housen kasvihuoneissa. Banaanien taksonomia on ollut vähän sekava ja sitä on muuteltu paljon, joten tieteelliset nimet voivat eri lähteissä vaihdella. Suomalainen kasvitieteilijä Markku Häkkinen on tutkinut paljon banaaneja ja on yksi niiden johtavia asiantuntijoita. Cavendish-lajikkeet ovat nykyään myös päälajikkeita banaanien kaupallisessa viljelyssä, koska Panaman tauti (Fusarium oxysporum) tuhosi paljolti kaupallisessa viljelyssä aikaisemmin käytetyn Gros Michel-lajikkeen. Nyt näyttää, että uudet kannat uhkaavat myös Cavendish-lajikkeita. Panaman tauti on virallisesti sienitauti. Sen takia viljelmillä joudutaan tekemään useita ruiskutuksia kasvukaudella. Toisena banaanina minulla on kasvamassa Musa basjoo, joka on ilmeisesti kylmänkestävin banaanilaji.


Ylemmässä kuvassa tomaatteja kasvusäkeissä ja alemmassa kasvihuonetta yleensä ja banaanit. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti