Ritarinkukka (Hippeastrum)

Ritarinkukka (Hippeastrum)

keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

                             Kesän varovainen odotus


Taas sitä pitkän ja varsinkin harmaan alkutalven jälkeen huomaa, että viime aikoina näyttäytynyt aurinko saa vihreät sormet syyhyämään. Kasvikirjat ovat jo yllättäen tarttuneet käteen ja alkaa visioita kesää varten syntyä. Uusi innostava kasvikirja-löytö oli Catherine Delvauxin 100 Upeaa Ruukkuistutusta. Kirja on todella kauniisti kuvitettu ja sisällöltään todella innostava. Vinkit sopivat niin sisäpuutarhaan, ulos pieneen pihaan kuin isompaankin tilaan. Itselleni kirjat toimivat loistavina inspiraation lähteinä. Tästäkin kirjasta syntyi monia ideoita ensi kesää varten, niistä sitten tuonnempana. 


Huomaa että lisääntynyt aurinko saa myös kasvit heräilemään hiljaiselosta. Uutta kasvua on monissa nähtävissä ja osasta olen ottanut jo pistokkaita. Pitäisi vielä ottaa urakaksi vaihtaa osalle uudet mullat ja isommat ruukut. Muutama viime kesältä talvettamani chili voi myös erittäin hyvin. Tehokas valo on saanut aikaan paljon uutta kasvua ja osa jopa kukki. Minulla on käytössä n. 70w kasvivalaisin. Lajikkeina oli harvinaisempia ja tulisempia edustajia. Saa taas toivoa, että tulee hyvä kesä ja sato olisi hyvä. 
Kuvassa kaunista uutta kasvua esittelee Piilokukka (Crypthantus sp.) joka kuuluu Ananaskasvien heimoon. Ananaskasvit ovat hyvin lajirikas heimo ja monet heimon kasvit ovat epifyyttejä. Muutama siemenkuvastokin tupsahti postiluukusta ja pitäisi vielä jureksien ja muiden siemeniä tilata. Siemenperunat ehdinkin jo tilata tänä vuonna hyvissä ajoin, mikä ei ole tapaistani. Lajikkeita perunan osalta tulee n. 5-6 eri lajiketta. Viime vuonna kasvatuksessa oli Timo ja punertava muistaakseni Rosamunda, sekä King Edward-lajike, joka on vanhempi ja hieman harvinaisempi lajke. Etelä-Amerikkalaiset lajikkeet kiinnostaisivat mutta niitä harvemmin näkee euroopassa myynnissä. Peruna on aina kasvina minua kiehtonut. Se on tärkeä ruokakasvi, mutta sillä on myös värikäs historia ja monissa viljelymaissa kehittynyttä omaa "kulttuuria". Perunasta on jalostettu valtava määrä viljelylajikkeita ja sen on yksi maailman tärkeimpiä ruokakasveja. Perunoistakin voisi kirjoitella tuonnempana lisää, mutta nyt toivotan kaikille hyvää kevättä ja kesän odotusta. Lisäksi hyviä kasvatuksia ja kasvien iloa! Seuraavaan postaukseen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti