Ritarinkukka (Hippeastrum)

Ritarinkukka (Hippeastrum)

tiistai 13. kesäkuuta 2017

Puutarhapäiväkirja Osa 1

Kesällä kun tulee touhuttua ulko- ja sisäkasvien kanssa enemmän, niin ajattelin, että voisi ryhtyä pitämään pientä päiväkirjaa. Päivittäisin tarinoita puutarhan kuulumisista ja ylä- ja alamäistä. Pihalla tapahtuu monenlaista ja niistä olisi nyt tarkoitus kirjoittaa.

Kasvihuoneeseen tosiaan sain istutettua tomaatit ja osan chileistä. Tomaattilajikkeina on Moneymaker, Indigo Rose, amppelitomaatti Donna, keltainen tunnistamaton, punainen sydäntomaatti ja Micro Tom. Chileinä tällä hetkellä Chocolate Scotch Bonnet, Trinidad Moruga Scorpion ja Aji Cristal. Trinidad Moruga Scorpion ja Chocolate Scotch Bonnet ovat todella tulisia chilejä ja niistä ajattelin tehdä jauhetta maustamiseen. Aji Cristal on noin keski-tulinen/mieto, voisiko sanoa kohtuullisen tulinen ja sen varmaan säilön etikkaan. Tomaateissa on jo raakileita ja pari kesää vaivannut huono pölyttyminen ei nyt näytä olevan ongelma. Chileissä näyttää nyt olevan tulosssa ensimmäiset kukat.


Chilit kasvamassa.


Puutarha näyttää säästyneen hyvin talvivaurioilta ja oikeastaan mitään ei ole kuollut, vaikka minulla usein on kokeilussa kaikkia erikoisuuksia. Ainoastaan Kamtsatkan alppiruusu oli vähän aurinkoisessa paikassa ja sen siirrän nyt enemmän varjoon. Muutaman päivän sade on tehnyt puutarhasta nyt niin vehreän ja nyt alkava lämpö varmasti saa kasvua aikaan. Bambu Sasaella masamunuena näyttää taas lähtevän hyvin kasvuun. Maanpäällinen kasvusto kärsii usein talvella, mutta juuristo on vahva ja uutta kasvua nousee nyt taas pintaan. Lajille on luvattu kylmänkestoa -17-(-20) C. Ilmeisesti suojaisa paikka ja lumisuoja on auttanut.


Kultatyräkki (Euphorbia polychroma) komeissa väreissään. Tämä on kyllä todella kaunis perenna ja vaikuttaa hyvin kestävältä ja helppohoitoiselta.


Perennapenkin vehreää kasvustoa. Kuvassa Jalopähkämö (Stachys macrantha), Vuorenkilpi (Bergenia sp.), Tuijia ja Töyhtöangervo.

Kuunliljat ja Saniaiset ovat nyt vielä availleet lehtiään ja vihreää alkaa olla. Päivittelen taas lisää piakkoin. Hyvää ja mukavaa viikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti