Ritarinkukka (Hippeastrum)

Ritarinkukka (Hippeastrum)

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Ikkunatarhan hieman vieraampi asukasMonesti kesäisin minulla on selvä suunnitelma siitä, mitä kasveja ostaisi ruukkuihin ja penkkeihin. Yritän noudattaa sitä, mutta eihän tällaisen kasvihullun kärsivällisyys siihen kykene. Monesti olen miettinyt hankkia ruukkuihin komean Tulisalvian ja viime kesänä olin jo kokonaan unohtanut tämän kasvin, kunnes sellainen tuli yhtäkkiä vastaan työharjoittelussa. Olihan se sitten pakko ostaa. Tulisalvia (Salvia splendens) kuuluu huulikukkaiskasvien heimoon ja se on kotoisin Brasiliasta. Se on meillä tunnettu monesti ryhmäkasvina kesäistutuksissa, esim. ruukuissa. Luonnossa se on monivuotinen n. metrin korkuinen perenna. Myös monet muut salviat ovat hyvin suosittuja, kuten Punasalvia (Salvia coccinea) ja Härmesalvia (Salvia farinaceae). Salvioiden sukuun kuuluu n. 900 lajia.

Salviani kasvoi hyvin kesällä ja alkuperän mukaan päätin kokeilla sen sisälle tuomista syksyllä. Olin lukenut vastaavista kasvatuksista ja päätin tuoda kasvin sisään valoisalle ikkunalle. Tulisalvia tuntui aluksi vähän kärsivän muutoksesta ja alkutalven pimeän ajan se ei paljon kasvanutkaan. Nyt lopputalvesta ja keväällä kasvi on kasvanut jo reilusti, mihin tietysti auttaa todella valoisa kasvupaikka.
  Päätin myös kokeilla Tulisalvian pistokaslisäystä ja otin muutaman pistokkaan ja sijoitin ne aikaisemmin mainitsemaani "kasvatusterraarioon" eli vanhaan myyntipöytään. Laitoin kasveille muovipussin päälle auttamaan kosteuden kanssa ja sijoitin ne valon alle. Nyt noin viikon kuluttua tutkin kasveja ja huomasin, että ne olivat jo jonkin verran juurtuneet ja uutta kasvua oli tulossa. Tämä antoi rohkaisua siitä, että Tulisalvia vaikuttaa aika helposti lisättävältä kasvilta ja se on mukava lisä ikkunalle valoisaan paikkaan. Tulisalviaa on myös helppo lisätä siemenestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti