Ritarinkukka (Hippeastrum)

Ritarinkukka (Hippeastrum)

torstai 5. maaliskuuta 2015

Kirjaesittely

Tässä taannoin piipahdin paikalliseen kirjakauppaan tutkimaan puutarhakirjavalikoimaa. Silmiini osui teos Chilikirja. Innokkaana ja chileistä kiinnostuneena rupesin tutkimaan teosta tarkemmin. Jonkin ajan kuluttua olin selannut kirjan läpi ja ostopäätös varmistui. Kirja vaikutti niin kiinnostavalta ja laadukkaasti tehdyltä, että se oli saatava omaan hyllyyn.

Chilikirja, tekijät Jukka Kilpinen, Tommi Hietavuo ja Teija Aaltonen, kustantaja Gummerus, on sisällöltään todella kattava. Siitä huomaa kirjoittajien todella perehtyneen aiheeseen. Kirjassa on paljon asiaa chileistä ympäri maailmaa ja chilin historiasta. Edellisen kaltaiset asiat herättävät itsessäni aina vain enemmän ja enemmän kiinnostusta kyseessä olevaa kasvia kohtaan. Kirja alkaa lyhyellä johdatuksella chilien maailmaan, jatkaa kirjoittajien omiin tarinoihin, chilin historiaan, eri lajikkeisiin sekä lopussa kasvatukseen ja chilien tieteeseen sekä taksonomiaan. Chililajeista ja taksonomiasta oli todella hyvä osio. Siinä oli kerrottu paljon tietoa eri lajeista ja myös niiden viljelystä. Yleisesti kasvin kasvatukseen kirjassa on hyvin tietoa ja siellä esitellään paljon hyviä ohjeita ja ideoita kotikasvattajalle, unohtamatta vesiviljelyä ja chilibonsaita eli boncheja. Bonchi on siis bonsai-tyyliin kasvatettu chili. Kirjassa annetaan myös ohjeita risteyttämiseen ja kerrotaan hieman jalostuksesta. Villichili-osio on minusta kirjan paras osa. Olen aina ollut kiinnostunut eri hyötykasvien alkuperästä ja luonnonlajeista. Kirjassa esiteltiin monia villichilejä ja kerrottiin niiden luontaisista kasvupaikoista. Lisäksi monista kasveista oli hyvät kuvat. Lopussa oli vielä katsaus chiliharrastukseen ja sen kasvuun maailmalla. Harrastajien haastattelut lopussa olivat innostavia ja kiinnostavia.

Omasta puolestani suosittelen Chilikirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneet chileistä ja niiden kasvatuksesta. Todella innokkaille harrastajille kirja tarjoaa myös paljon uutta taksonomiasta ja villichileistä.

2 kommenttia:

  1. On varmasti laadukas kirja. Minun uusin kasvikirjahankintani on Eva Rönnblomin Sitrushedelmiä omasta puusta ja puutarhasta. Se on monipuolinen ja kattava tietopaketti, jossa neuvotaan hyvin kuinka sitruksia voidaan kasvattaa kotioloissa ikkunalaudalla.

    VastaaPoista
  2. Tuota joskus jossain kaupassa katselin ja vaikutti todella kiinnostavalta kirjalta. Sitruksia olisi kyllä mukava kasvatella enemmänkin. Täytyy yrittää etsiä tuota kirjaa vaikka kirjastosta, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista